sâmbătă, 31 august 2013

Statuia lui Prometeu

Vizitatorii Barajului Vidraru pot admira statuia lui Prometeu care este situata pe muntele Pleasa. Statuia ni-l înfăţişează pe Prometeu cu fulgerul în mână, ca simbol al electricității.
Prometeu era considerat în mitologia greacă drept unul dintre binefăcătorii oamenilor. Zeus îl înlănţuie pe Prometeu de o stâncă pe muntele Kazbek din Caucaz, unde un vultur uriaş îi devorează zilnic ficatul, care peste noapte se regenerează. Heracles ucide vulturul şi-l eliberează pe Prometheus, ale cărui chinuri se sfârşesc. Într-o altă variantă, Prometeu nu s-ar fi mulţumit să le dea oamenilor focul, ci ar fi creat el însuşi oameni din humă, însufleţindu-i cu ajutorul focului.Statuia a fost realizată de sculptorul Constantin Popovici(1938 – 1995) în anul 1965.

Cetatea Medievala Sighisoara

Cetatea Sighișoara este centrul istoric vechi al municipiului Sighișoara, județul Mureș, România.
Construit în secolul XII de coloniștii sași sub denumirea latină Castrum Sex și păstrat în mod aproape neschimbat până astăzi, ea este locuită și în prezent. În 1999 cetatea a fost înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Cetatea este amplasată pe malul sudic al râului Târnava Mare, pe o coastă de deal lungă de 850 m, pe două terase: terasa de jos, Dealul Cetății, se află la o altitudine de 350 m p.n.m (ca. 30 m mai sus de Orașul de Jos), iar terasa de sus, Dealul Școlii, la o altitudine de 429 m (ca 49 m mai sus de terasa de jos).

luni, 26 august 2013

Transalpina

Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania cat si din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din tara cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima (2145 m) in Pasul Urdele. Transalpina traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului, intre care se afla, si leaga Localitatea Saliste din Jud. Sibiu de Localitatea Novaci din Jud. Gorj.
transalpina
              romania

Transfagarasan

Traseul Transfagarasan se intinde pe o lungime de aproape 90 km pe doua benzi de circulatie.
Peisajul este foarte frumos si in acelais timp salbatic avand in partea laterala prapastii pe o suprafata de 9 km. Din cauza faptului ca traseul este situat in cei mai inalti munti ai tarii, acesta poate fi strabatut doar vara. Transfagarasanul face legatura intre Muntenia si Transilvania respectiv intre judetule Sibiu si Curtea de Arges.
Traseul prezinta o mare atractie pentru turisti datorita peisajelor fascinante create de relieful glaciar. Aici intalnim lacurile Vidraru, Capra, cabane, Complexul Cumpana si telecabina Balea, cascada si lacul Balea. 
Traseul este deosebit datorita peisajelor intalnite, cu multe curbe periculoase, diferente mari de nivel, stanci si prapastii precum si cascade abrupte. 

Varful Plesa

Un loc deloc de neglijat pentru cei interesati de traseurile montane este un munte din inima GORJULUI; un loc in care satenii se strang an de an pentru a lua parte la Sfintirea unei cruci puse in "Varful Plesa".Din 2005 de cand a fost pusa prima cruce,din lemn(aceasta fiind inlocuita cu una din fier masiv),localnicii dar si oameni din alte localitati pasionati de munte urca pe jos din satul Balta comuna Runcu toti cei 1800 m ai muntelui.In duminica de Rusalii dupa dupa slujba preotilor se incing gratare iar distractia e ca la ea acasa.Traseul este unul accesibil deoarece drumul duce exact pana in varf.Se poate urca si cu masini de teren sau camionete si alte vehicule de teren.Din varful muntelui se poate vedea foarte bine un lac a carui legenda spune ca este fara fund,si de asemenea toate orasele din apropiere.
Este un loc in care iti face placere sa mergi sa-ti petreci un weekend sau chiar mai multe zile.

Poiana Brasov

Poiana Brasov, o statiune de odihna si tratament cu sezon permanent, aflata in partea central sud-estica a Romaniei Judetul Brasov, intr-un luminis inconjurat de paduri de conifere, la poalele Masivului Postavaru, altitudine 1.030 m, la 12 km de Municipiul Brasov. Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Aceasta dispune de 12 partii de schi, cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport pentru tenis, minigolf, handbal, baschet, un lac, un funicular, un teleferic, un skilift, bazine acoperite, saune, sali de gimnastica medicala, discoteci, baruri si restaurante.
Plecand din statiunea Poiana Brasov se poate ajunge la cabanele de pe Postavarul si Cristianu Mare si la Cetatea Rasnov.

Poiana Brasov