duminică, 8 septembrie 2013

Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia, situată în satul Grădiștea Muncelului, județul Hunedoara, a fost capitala Daciei preromane.
Toponimul Sarmizegetusa a apărut în inscripțiile antice și la autorii antici (până în sec. al VII-lea) și în alte variante (cu inscripționare în elină șilatină): ZarmizeghéthousaSarmiregSarmizge(colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica) ZarmitzSarmazegeSarmizege etc. Numele ar putea fi unul dacic, dar a fost păstrat doar în variate forme fonetice ale limbilor greacă și latină.
Cetatea dacică Sarmizegetusa Regia a fost inclusă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Lacul Galcescu

Lacul Gâlcescu se iveşte chiar la marginea celei mai bătute poteci turistice care străbate muntele. Este declarat monument al naturii, iar împrejurimile constituie o rezervaţie naturală (geologică, floristică şi peisagistică).
Într-o vale imensă, după şase ore de mers prin abruptul Parâng, cu plecare din  Staţiunea Rânca, vă aşteaptă Lacul Gâlcescu şi aproape alte zece lacuri mai mici. 
Dar până acolo trebuie să treceţi pe lânga Vârful Păpuşa pe  Transalpina şi vă veţi despărţi de drum abia când veţi vedea în faţă două vârfuri (Cărbunele şi Mohorul).De aici începe traseul turistic marcat cu bandă roşie, în dreapta este Cărbunele cu o potecă de urcare şi o cruce în vârf şi în stânga un colos rotofei numit Mohorul.
După ce suiţi Cărbunele vă aşteaptă o şa lungă care vă va duce pâna în faţa Mohorului şi de aici trebuie să înaintaţi, iar după ce veţi trece şi ultimul vârf vă aşteaptă o creastă mai lină care vă oferă puţin răgaz.
Complexul glaciar se vede perfect de pe creastă, cu un lac mai mic care se varsă în marele Gâlcescu printr-un pârâiaş. Alte lăculeţe se văd în zonă, unde singurii arbuşti care au crescut sunt scunzii jnepi şi ienuperi, adaptate la vântul puternic de aici.

luni, 2 septembrie 2013

Cimitirul Vesel,Sapanta

Cimitirul Vesel este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate, picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.
Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de majoritatea culturilor popoarelor, care consideră moartea ca un eveniment foarte solemn. În anul 1935, la sugestia preotului greco-catolic Grigore Rițiu, care era și profesor de română și latină, Stan Ioan Pătraș a realizat partea verticală a crucilor ceva mai lat, cu loc pentru epitaf. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.

Cabana Diham,Bucegi

Situată în Munţii Dihamului, la marginea unei poieni largi de sub Măgura Cenuşie, cabana Diham reprezintă o importantă bază turistică. Ea oferă un excelent loc de odihnă şi este în acelaşi timp un punct de plecare pentru numeroase excursii în împrejurimi sau în excursii mai dificile pe abruptul nordic al Bucegilor. Iarna cabana Diham serveşte ca bază pentru practicarea a schiului fond.

Castelul Peles

Castelul Peleș este un castel din Sinaia,construit între 1873 și 1914. Este considerat unul dintre cele mai frumoase din România și din Europa.Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I al României (1866 - 1914), după planurile arhitecților Johannes Schultz, Carol Benesch și Karel Liman, și a fost decorat de celebrii decoratori J. D. Heymann din Hamburg, August Bembé din Mainz și Bernhard Ludwig din Viena.
01 Chateau Peles.jpg

Fișier:Peles-Castle-Sinaia-Romania.jpg

duminică, 1 septembrie 2013

Retezatul,Fagarasul

Nu i-am putut face in turele dinromania insa pana n-ai calcat aici cu piciorul tau intr-o tura veritabila de munte de 1 saptamana, nu poti spune ca ai trait cu adevarat. Pentru cei care nu au conditie fizica, merita si Piatra Craiului sau latura vestica a Bucegilor. Sau plaiurile de la poalele muntilor, cum este Tara Lovistei